INTRETINEREA CANAPELELOR DIN PIELE
O canapea de piele este o mică bijuterie, dar ceea ce contează cel mai mult este că acestea să fie corect îngrijite pentru a le păstra frumusețea cât mai mult vreme. Ținând cont de faptul că o canapea de piele este o investiție, deloc mică, întreținerea ei corectă trebuie cunoscută.
Canapeaua de piele nu trebuie amplasarea aproape de surse de căldură, precum sobe, radiatoare sau calorifere. Evită așezarea acestora lipite de perete. Nu este indicată nici amplasarea canapelei din piele sub acțiunea directă a razelor solare, deoarece duce la decolorarea pielii.
Canapeaua de piele se șterge cu o cârpă moale ușor umezită în apa rece (de preferat distilată pentru a preveni apariția petelelor lăsate de mineralele din apa). în felul acesta îndepărtezi urmele de praf și petele de transpirație. Operația poate fi făcută o data pe săptămâna. Pielea atrage praful și mizeria, așa că trebuie curățată frecvent, fără să aștepți depunerea prafului în straturi. Praful depus este unul din mării inamici pentru canapeaua de piele.
Nu utiliza orice produs de curățare pentru canapeaua de piele, unele pot conține agenți care dăunează materialului, făcându-l aspru și determinând apariția crăpăturilor. Există produse speciale care hrănesc pielea și care o mențin moale, prevenind apariția crăpăturilor. Acestea trebuie folosite dar fără a exagera pentru că deși rolul lor este să curețe, în exces îmbâcsesc pielea.
Important este că, periodic, canapeaua de piele naturală trebuie hidratata cu soluțiile recomandate de producător, în funcție de tipul de piele folosit, de culoare, de tipul de vopsea folosită. O altă soluție este să folosești loțiune de corp hidratanta ori ulei pentru bebeluși. Orice ați folosi, însă, este recomandat să încerci produsul pe o suprafața mică, puțin expusă vederii, pentru a testa rezistentă pielii.
Pentru curățarea petelor, trebuie intervenit imediat (în maxim 30 de minute). Tratamentul petei se face dinspre marginile exterioare către centru, pentru a evita întinderea petei. Nu turna niciodată un produs de curăţat direct pe tapițerie!Soluția de curățare trebuie testată pe o porțiune de material ascunsă vederii. Înainte de curățare, se îndepărtează resturile din substanţa care a produs pata. Materiile groase (iaurt, dulceaţă, ciocolată, etc.) se îndepărtează cu o linguriţă sau o spatulă de plastic, iar materiile lichide, cu şerveţele sau cu un burete curat. Evită să freci locul afectat, pentru a nu mări suprafaţa pătată şi a nu fixa pata mai adânc în material. Se recomandă folosirea unei bucăți de material textil de culoarealbă sau a unui burete curat, bine stors, pentru îndepărtarea petei.